• Larmplanerare

    Att installera ett larmsystem är enkelt, och med vår hjälp kan vem som helst göra det.

    Följ dessa steg för att planera och skräddarsy ett larmsystem som passar just din bostad.

    Ha gärna något att anteckna på. Kom ihåg att det är ditt larm som ska planeras, så tänk över vilka behov du har och vad som är viktigt för dig. Detta hjälper dig att undvika onödiga kostnader.

    Du kan när som helst under planeringen fråga oss i chatten nere till höger om du behöver hjälp!

Steg 1: Centralen

Om centralen:

Det första steget i din planering är att placera centralen. Centralen är hjärnan i systemet och den som kommunicerar med övriga larmkomponenter. Den skickar larmen till dig och eventuellt till en larmcentral om du önskar det.

Hör gärna av dig om du har frågor, det gör du enklast i chatten nere till höger!

Placera centralen:

Detta är en viktig komponent att skydda och bör därför placeras i ett larmat område. Vi rekommenderar också att du har fast internetanslutning till din central, så placera den nära en router.

Steg 2: Manöverpanel

Om manövepanelen:

Manöverpanelen används för att aktivera och avaktivera larmet. Du kan också utlösa ett paniklarm vid behov. Det är på manöverpanelen du slår in din kod eller lägger din tagg emot för att larma av. Tidigare var denna enhet ett måste, men idag kan du välja att hantera larmet via mobilen istället. Vi rekommenderar dock att du har minst en manöverpanel.

Placera manöverpanelen: 

Denna enhet placeras bäst vid den entré som används dagligen. Det gör det enkelt att larma av när du kommer in och larma på när du går ut. Om du har ett garage som ska vara larmat, kan det också vara bra att placera en manöverpanel där.

Steg 3: Skydda dörrar & fönster

Om magnetkontakten:

Magnetkontakten består av två delar, en som placeras på dörrkarmen/fönsterkarmen och en som placeras på dörren/fönstret. När dessa två delar tappar kontakten med varann så går larmet. Vissa av våra larmsystem har även magnetkontaker som kan känna av vibration för att utlösa larmet vid ett tidigare skede, t,ex om något försöker bryta upp dörren/fönstret.

Magnetkontakter ingår i skalskyddet, med andra ord kan du larma dörrar och fönster när du är hemma.

Placera magnetkontakter:

En magnetkontakt består av två delar: en som placeras på dörr- eller fönsterkarmen och en annan på själva dörren eller fönstret. När dessa delar förlorar kontakt med varandra, aktiveras larmet. Vissa av våra larmsystem har också magnetkontakter som kan känna av vibrationer för att utlösa larmet i ett tidigt skede, till exempel om någon försöker bryta upp dörren eller fönstret.

Magnetkontakter är en del av skalskyddet, vilket innebär att du kan larma dörrar och fönster även när du är hemma.

Steg 4: Rörelsedetektor

Om rörelsedetektor:

En rörelsedetektor detekterar rörelse. Du kan välja mellan en vanlig rörelsedetektor eller en med inbyggd kamera. Den med inbyggd kamera tar 5 bilder när den detekterar rörelse. Det är viktigt att notera att du inte kan se live på kameran eller få tillgång till bilderna om larmsystemet är avlarmat och det finns människor i bostaden.

Placera rörelsedetektor:

Denna enhet placeras vanligtvis i ett hörn av ett rum för att täcka hela rummet. Det är upp till dig vilka rum och hur många du väljer att utrusta med rörelsedetektorer. En rekommendation från oss är att placera dem i stora allmänna utrymmen som vardagsrum, korridorer och liknande. Undvik att placera dem riktade mot en entré för att undvika oavsiktlig aktivering och för att kunna larma av när du kommer hem.

Steg 5: Rökdetektorer

Om rökdetektorn:

Rökdetektorn är kanske den viktigaste komponenten i ditt larmsystem, även om den ibland glöms bort i diskussionen om larm. Den detekterar rök och kommer att utlösa ett larm om rök upptäcks. Alla våra larmsystem har seriekopplade rökdetektorer, vilket innebär att om en detektor larmar så larmar alla. Du får också larmet på din telefon, vilket kan vara tryggt när du inte är hemma och du kan direkt se vilket rum som larmar.

Placera rökdetektorn:

Vi rekommenderar starkt att ha minst en rökdetektor per våningsplan, men helst i varje stängt utrymme. Vissa utrymmen i din bostad är mer utsatta, så vi rekommenderar särskilt att placera en rökdetektor i vardagsrummet, tvättstugan och köket, eller nära köket. Beroende på era behov kan det vara bra att lägga till rökdetektorer i sovrummen eller i korridoren som leder till sovrummen om ni inte vill ha en i varje sovrum. Komplettera gärna med "vanliga" brandvarnare i sovrummen för extra säkerhet.

Steg 6: Siren

Om sirenen:

Sirener börjar tjuta om inbrottslarmet löser ut, vilket skrämmer bort inkräktare men kan också göra det obehagligt att befinna sig i det höga ljudet. Vi erbjuder både sirener som kan placeras både inne och ute för att säkerställa att ljudet hörs tydligt både inomhus och utomhus.

Placera sirenen:

I vissa av våra larmsystem är det inbyggda sirener i rökdetektorerna. Om du har valt att placera minst en rökdetektor per våning eller fler, brukar dessa vanligtvis räcka till. Det är bra att veta att ljudet från rökdetektorerna är olika vid inbrott jämfört med när en detektor indikerar rök.

Om du vill att dina grannar ska uppmärksamma när du får oinbjudna gäster kan du också lägga till en utomhussiren.

Steg 7: Glaskrossdetektor

Om glaskrossdetektor:

Sirener börjar tjuta om inbrottslarmet löser ut, vilket skrämmer bort inkräktare men gör det också obehagligt att befinna sig i oljudet. Vi har både sirener som placeras inne och ute.

Placera glaskrossdeektor:

I vissa av våra larmsystem är det sirener inbyggt i rökdetektorerna, har man då valt att placera minst en rökdetektor per våning eller fler, räcker oftast de. De kan vara bra att veta att ljudet från rökdetektorerna är olika vid inbrott och när någon detektor indikerar på rök. 

Vill du att dina grannar ska uppmärksamma när du får oinbjudna gäster kan du även lägga till en utomhus siren.

Steg 8: Vattendetektor

Om vattendetektor:

Vattendetektorn finns för dig som vill övervaka så det inte blir några vattenläckor. Perfekt för dig som vill ha full kontroll över sommarstugan, men det går såklart bra hemma i din vardagliga bostad. Kom ihåg att detta är ett komplement och inte något måste i ett larmsystem

Placera vattendetektorn:

Vi rekommenderar att du placerar denna under diskhon i köket då det finns risk för läckor där. 

Vill du placera ut fler på potentiella riskfyllda ställen går detta självklart bra.

Steg 9: Taggar

Om taggar:

Perfekt för dig som har barn, med taggar kan man larma av utan kod. Lägg bara taggen mot manöverpanelen och larma på så sätt av. Räkna hur många taggar du behöver och skriv sedan upp antalet. Om du väljer att bygga ditt larm med Ajax produkter har du även möjlighet att ha kort istället för tagg

OBS: Alla Manöverpaneler tar inte taggar, var därför noga när du bygger ditt larm så att den manöverpanel du väljer är kompatibel med taggar

Steg 10: Övrigt

Övrigt:

Det larm du planerat hittills räcker gott och väll.  Men för dig som vill kunna göra lite mer saker med larmet kan välja lite övriga komponenter. Som fjärrkontroll, smarta lås och smartplugs. Fördelen är att du kan styra allt via samma app som larmet, även om du inte är hemma.

Mer om dessa produkter hittar du när du bygger systemet.

Har du frågor om vilka smarta lås som är kompatibla med det larmsystem du vill bygga, hör av dig till oss så hjälper vi dig med detta.

Nu är du redo att bygga ditt larm